Căutare comunitate
și district

Mâinile care se roagă, mâinile care ajută

07.03.2022

Creștinii nouapostolici reacționează la războiul din Ucraina cu solidaritate și compasiune. Toți apostolii districtuali din Europa cheamă la rugăciuni pentru victime și pentru pace. Între timp, organizațiile de ajutorare se pregătesc pentru implicare.
 
/api/media/522410/process?crop=fixwidth&filetype=jpg&height=1500&token=230eff1d84703901966859bb934bbacc%3A1733155818%3A1634568&width=1500
 

„Este important pentru noi să ne rugăm pentru frații și surorile noastre de credință”, a spus apostolul districtual Michael Ehrich. Biserica din zona sa de lucru din sudul Germaniei se ocupă de organizarea și îngrijirea sufletească a celor 75 de comunități ucrainene cu 4.500 de membri. Apostolul responsabil pentru această țară este Anatolij Budnyk din Lviv.

„Veștile războiului din Europa de Est ne-au șocat și împărtășim suferința oamenilor”, a scris apostolul districtual Rainer Storck comunităților din Germania de Vest . „Gândurile mele sunt la cei afectați și, de asemenea, la frații și surorile noastre de credință din regiune”.

Rugăciuni pentru toți cei afectați

„Cu toții ne unim cu oamenii afectați de evenimentele războiului și ne rugăm ca războiul să se încheie rapid”, a formulat apostolul districtual Rüdiger Krause (Germania de Nord și de Est) în scrisoarea sa. „Să ne rugăm ca inimile și mințile celor responsabili să fie ghidate într-o direcție pașnică!”

„Ceea ce se întâmplă este de necrezut, provocând multă suferință și greutăți și ducând la o criză umanitară”, a scris apostolul districtual Jürg Zbinden (Elveția) fraților și surorilor de credință din zona sa de lucru. „Vă rog să ne rugăm pentru frații și surorile noastre de credință, pentru toți cei afectați, dar și pentru cei responsabili, ca prin înțelepciune și rațiune pacea, liniștea și umanitatea să se poată întoarce în regiune”.

Nu doar în pragul ușii

„În calitate de creștini mărturisitori, este pur și simplu o parte din imaginea noastră de sine să ne vedem aproapele în persoana care suferă – indiferent dacă soarta lui este aproape sau departe de noi”, a subliniat apostolul districtual Wolfgang Nadolny (Berlin-Brandenburg), care săptămâna aceasta s-a întors dintr-o călătorie în Rusia.

„Cu toate acestea, având în vedere un război la ușa noastră, nu ar trebui să uităm că, din păcate, conflictele armate determină viața de zi cu zi a oamenilor în multe țări din lume. De multe ori aici nu este anunțat în mass-media, gândiți-vă doar la continentul african”, spune apostolul districtual Ehrich. „Toți ne sunt aproape și mijlocim pentru toți în rugăciune din inimă”.

Organizațiile de ajutorare gata de implicare

„Rugăciunea de mijlocire pentru persoanele afectate este importantă. Dar putem face mai mult”, explică clar apostolul districtual Zbinden. „Apare o criză umanitară de o amploare care nu este încă previzibilă.” Sute de mii de femei și copii fug deja în țările vecine - experții consideră că există câteva milioane de refugiați.

Între timp, organizațiile de ajutor nouapostolice human aktivNAK-Humanitas și NAK-karitativ se pregătesc pentru sprijin activ. Mesajul unanim este că situația la fața locului și în țările vecine este încă neclară. Este încă nevoie de timp pentru a coordona ajutorul într-o manieră direcționată. Organizațiile sunt în contact permanent între ele și cu partenerii locali.

Împotriva oricărei forme de violență

În iulie 2017, la Lubumbashi (Republica Democratică Congo), apostolul patriarh Jean-Luc Schneider a clarificat modul în care Biserica Nouapostolică vede conflictele armate: „Biserica Nouapostolică respinge orice formă de violență! Aceasta este poziția Bisericii noastre, aceasta este poziția mea de apostol patriarh și aceasta este și poziția Evangheliei!”

Participanții la acest Serviciu Divin au înțeles foarte bine acest mesaj. Pentru că după stăpânire colonială, dictatură și războaie civile, în estul țării există de zeci de ani un război între bande pentru materiile prime pentru acumulatori, în care masacrele și violurile în masă sunt la ordinea zilei.

Autor: Andreas Rother